Vi har tidigare skrivit om robotar. Mer eller mindre människolika maskiner som kan utföra diverse sysslor. I vissa fall vill man inte alls att en robot ska vara lik en mäniska men i andra fall är en robotavbildning av en mäniska, en s.k. humanoid eller hubot som de kallas i serien äkta människor. Allt beroende på vilken uppgift roboten ska ha.
Atlas
Våren 2013 gick det amerikanska företaget Boston Robotics ut att man på uppdrag av Pentagon utvecklat en robotsoldat, kallad Atlas. Atlas har en viss likhet med de krigarrobotar i holywoodfilmerna om Iron Man.
Robotdräkten Hal
En annan tillämpning är då tekniken blir en del av människan. Robotdräkten Hal, utvecklad av Cyberdyne är ett mäniskoliknande extraskelett som fungerar som ett yttre, exoskelett och kan fånga upp nervsignaler från bärarens hjärna. Här är naturligtvis säkerheten prioriterad. Våren 2013 fick robotdräkten hal den första globala säkerhetscertifieringen för robotdräkter. Användningsområdet är rörelsehindrade strokepatienter och andra rörelsehindrade då exoskelettet kan öka den handikappades lyftkraft med upp till fem gånger.
Robotdräkten Hal används redan på ett hundratal kliniker i Japan och har testats på Danderyds sjukhus.
Human Robot Interaction Conference
Japan är världsledande på människoliknande robotar och varje år hålls i Japan en konferens kallad HRI – Human Robot Interaction Conference. Vad man ska kunna använda humanoider till är naturligtvis omdiskuterat. Många är naturligtvis kritiska till att man lägger hundratals miljarder på krigsrobotar och ett annat användningsområde som är omdebatterat är pornografin. Många är oroliga över hur vårt sätt att se på relationer, kärlek och sex kan komma att påverkas om man kan ha en relation med en hubot som man kan behandla hur som helst.
Nao
Mer konstruktiva användningsområden för humanoider är inom undervisning och vård. Det franska företaget Aldebaran Robotics har tillverkat den programeringsbara minihumanoiden Nao som både kan dansa, tala alla världens språk och förhöra läxor. Aldebaran har redan sålt tusentals Naorobotar till skolor och universitet, bland annat används en av dem för forskning på KTH.
Geminiod
Hiroshi Ishiguro är en av världens främste utvecklare av mäniskoliknande robotar. Hans första geminoid var en kopia av hans då fyraåriga dotter. År 2006 skapade han en dubbelgångare av sig själv, Geminoid HI-1 som även finns som uppgraderad version GeminoidHI-2. År 2009 presenterade han den kvinnliga Geminoid F. Hon var tänkt som sekreterare men fick istället jobb som skådespelare i pjäsen Sayonora. Efter ett samarbete med Hiroshi Ishiguro presenterade den danske professorn Henrik Scharfe vid Ålborgs universitet sin egen dubbelgångare Geminoid DK år 2011.
Hiroshi Ishiguro har även skapat en kopia av den 87-åriga historieberättaren Katsura Beicho.
Sunflower
Ett annat stort område är assitentrobotar och terapirobotar. Tanken är inte heller här att robotarna ska ersätta människor utan vara ett komplement. Här är inte bara uppgifterna som roboten kan utföra av vikt utan även att den kan verka social. Assistentroboten Sunflower vänder sig t.ex. mot användaren när denne talar med henne och nickar när den har förstått en instruktion.
Kaspar
En annan robot med mäniskoliknande egenskaper är Kaspar som kan vara ett stöd till barn med autism. Roboten Kaspar har människolika drag och kan ge uttryck ett begränsat antal känslolägen. På så sätt blir de mer förståeliga och mer förutsägbara än vad vi komplexa människor är.
Pleo
Men innan robotarna blir tillräckligt avancerade och komplexa kommer de främst att verka som intelligenta maskiner med en begränsad uppgift t.ex. robotgräsklippare eller som leksaker. Dinosaurieroboten Pleo är t.ex. en leksak som beter sig som en tänkt dinosaurieunge. Den visar att den tycker om att bli klappad och reagerar negativt om man slår den eller drar den i svansen.
Lämna ett svar