Forskare skapar syntetiskt liv

Efter ett vetenskapligt genombrott har Forskare i USA har skapat syntetiskt liv. Tanken är att organismerna ska anpassas efter behov, t.ex. rensa upp efter oljeutsläpp eller producera bränsle eller medicin.

Mannen bakom projektet är genetikern och entreprenören Craig Venter. För sex år sedan lyckades han skapa en syntetisk kopia av en bakteries kompletta DNA-sekvens, dess så kallade genom.
Det syntetiska genomet sattes in i celler från en annan typ av bakterie som därmed förvandlades till en annan art.

Genom att steg för steg kapa bort alla överflödiga gener och andra baspar har man lyckats skapa ett genom med endast de nödvändiga delarna för att organismen ska kunna överleva.

Det nya genomet består som allt naturligt DNA av de fyra baserna A T C och G, men där allt överflödigt DNA skurits bort.

Man utgick från bakterien Mycoplasma Genitalium, den enklaste organism som naturen skapat och som bara har 525 gener till skillnad från människans ca 20 000 gener. Dock visade sig den ha svårt att anpassa sig till livsvillkoren i laboratoriet, och tog nästan ett dygn på sig att dela sig, man bytte till den närbesläktade Mycoplasma Mycoides som har 901 gener, men som växer snabbare och därme är lättare att arbeta med.

Man har sedan konsekvent tagit bort gener som inte krävs för att organismen ska uppräthålla livet och föröka sig i laboratoriet. Eftersom man tillför näring direkt som glukos kan man t.ex. ta bort de gener som ser till att celler kan bryta ner stärkelse till glukos.

Efter den gallringen har man fått fram den mest grundläggande formen av liv och det finns då bara 473 gener kvar i arsmassan.

Tanken är att en enklare organism lättare kan manipuleras till att arbeta i människans tjänst. Om man behöver bakterier som kan rensa upp efter ett oljeutsläpp kan man t.ex. ersätta de gener som gör att organismen kan ta upp och utvinna energi från glukos till en handfull gener som gör oljan till organismens enda möjliga näringsämne. Organismen får dessutom gener som gör att den kan överleva i havet. När oljan väl är nedbruten kommer organismerna att dö eftersom de är designade att inte kunna överleva utan oljan.

På samma sätt kan forskarna framställa en rad organismer t.ex. för produktion av läkemedel eller miljövänligt bränsle.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.