Flera alternativ till traditionell antibiotika

Sedan Alexander Flemming upptäckte penicilin världens första antibiotika som bakteriedödande medel 1928 har den globala livslängden mer än fördubblats och antibiotika har varit ett billigt och effektivt medel mot bakterieinfektioner. Antibiotika kan verka mot en viss eller några få bakteriarter (smalspektrumantibiotika) eller mot flera arter samtidigt (bredspektrumantibiotika) och man delar också in antibiotika i klasser beroende på deras kemiska sammansättning och det sätt som de angriper bakterierna (t.ex. genom att blockera bakteriens förmåga att bilda nya proteiner eller dess förmåga att bilda cellvägg). Men i och med att antibiotika har överanvänts så har fler och fler bakterier börjat utveckla resistens mot alltfler sorters antibiotika. Bara mellan år 2000 och 2010 ökade den globala användningen av antibiotika med 30 procent. Multiresistenta bakterier som är resistenta mot flertalet kända antibiotika dödar årligen uppemot 700 000 människor runt om i världen.

Men det finns alternativ för att besegra antibiotikaresistenta bakterier.

Bland annat har man hittat en rovbakterie som infiltrerar och äter upp multiresistenta bakterier inifrån. Det är svårt att utveckla en resistans mot dessa då det inte räcker med en enstaka lyckosam mutation.

Andra forskare har utformat nanopartiklar som förklätts till röda blodkroppar och som lockar till sig bakteriernas giftämnen, så det inte vållar skada i kroppen.  Eftersom nanopartiklarna inte dödar baktierna har de ingen anledning att utveckla resistens.

Man har också utvecklat ett elektriskt bandage som avger desinficeringsmedlet väteperoxid. Det gör att bakterierna inte får tillräckligt med syre och motverkar på så sätt infektion.

Slutligen finns möjligheten att med gentekniken CRISPR-Cas9 redigera resistenta bakteriers dna så att de blir känsliga för antibiotika. Genom att fästa denna gensax på bakteriefager, virus som är specialiserade på att ta över bakterieceller genom att haka fast på ytan och spruta in rna eller dna. Genom att istället låta dem spruta in CRISPR-Cas9 i resistenta bakterier kan man göra dem motagliga för traditionell antibiotika.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.