Både arv och miljö bakom jordnötsallergi

Jordnötsallergi är en ökande form av födoämnesallergi och kan i värsta fall orsaka allergisk chock, anafylaxi.

I en studie publicerad i tidskriften Nature Communications har forskare lyckats peka ut vissa gener som verkar kunna öka risken att utveckla jordnötsallergi. Det är gener som har med immunförsvaret att göra och hur kroppen känner igen främmande ämnen.

I en annan studie publicerad i  i New England Journal of Medicine fann man att spädbarn med risk för jordnötsallergi som åt små mängder jordnötter varje dag utvecklade allergi i mycket mindre utsträckning än de som fick undvika jordnötter helt eller äta.

Forskarnas hypotes var att genom att tidigt utsätta immunförsvaret för jordnötter, så skulle ett skyddande immunsvar, i stället för det allergiska, utvecklas. I  studien där över 600 barn mellan fyra och elva månader deltog delades de upp i två grupper. Den ena gruppen undvek jordnötter och den andra fick äta ett mellanmål med små mängder jordnötter varje dag. Alla barn som ingick i studien hade svåra eksem och/eller äggallergi och riskerade därför att utveckla jordnötsallergi.

Vid fem års ålder testades vilka barn som hade utvecklat jordnötsallergi. I gruppen som undvikit jordnötter hade 17 procent av barnen utvecklat allergi och i gruppen som fick jordnötter var motsvarade siffra bara 3 procent.

Resultaten i studien tyder på att det är fel att rekommendera att barn som har risk för att utveckla matallergier ska undvika livsmedlet, menar forskarna.

Ytterligare  forskning krävs för att ta reda på om det är individens genuppsättning som avgör om man har nytta av  tidig introduktion av jordnötter i kosten. .

 

Referenser:

Du Toit G med flera. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk of peanut allergy. New England Journal of Medicine. Doi: 10.1056/NEJMoa1414850 (2015).

Xiumei Hong et al. ”Genome-wide association study identifies peanut allergy-specific loci and evidence of epigenetic mediation in US children”. Nature Communications 25 februari 2014. DOI: 10.1038/ncomms7304

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.